maanantai 19. lokakuuta 2020

Kestävä kehitys sisustajan näkökulmasta

Yhtenä pakollisena osana opinto-ohjelmaa on kestävän kehityksen edistäminen, jota tarkastellaan sisustussuunnittelijan näkökulmasta.

Kestävää kehitystä toteuttamalla turvataan hyvän elämän edellytykset myös tuleville sukupolville.Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen maailman tulisi olla. Jokaisella teolla, pienelläkin, on vaikutusta. Me kuluttajinaohjailemme markkinoita ja meille myydään sitä, mitä haluamme ostaa. Siksi on tärkeää, että jokainen meistä valitsee eettisesti kestäviä ja ympäristöä säästäviä tuotteita ja palveluja. Myös omassa työssämme voimme toimiaympäristöä säästävästi.

YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitetta eli Agenda 2030


YK on asettanut 17 tavoitetta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteiden päämääränä on tehdä maailmasta parempi paikka meille kaikille. Se on mahdollista, jos huomioimme sekä ympäristön, ihmiset, ihmisoikeudet ja talouden näkökulmat. 

Sisustussuunnittelija voi monillakin eri tavoilla toimia ekologisesti ja edistää kestävää kehitystä


Ekologisesti kestävät elämäntavat sekä pienempi hiili-, ja materiaalijalanjälki ovat nyt hyvin ajankohtaisia. Jokainen meistä voi valinnoillaan vaikuttaa maapallon hyvinvointiin. Askeleiden ja valintojen kohti kestävämpiä elämäntapoja ei välttämättä tarvitse olla kovinkaan suuria eikä niiden tarvitse tapahtua kerralla. Kestävät elämäntavat muodostuvat pienistä asioista, joista jokainen voi koota itselleen sopivimman kokonaisuuden. 

Ekologinen sisustaminen ei tarkoita pelkästään kirpputorishoppailua tai sukulaisilta perittyjä huonekaluja. Ekologisesti voi sisustaa tyylisuunnasta riippumatta. 

Ekologinen sisustussuunnittelu tuo useita kestäviin elämäntapoihin liittyviä hyötyjä ja parannuksia. Näitä ovat mm. ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät positiiviset vaikutukset, ekologinen kestävyys sekä taloudellisesti saavutettavat hyödyt. Taloudellisuus syntyy esimerkiksi siten, että tehdään kestäviä ja ajattomia valintoja tuotteissa sekä materiaaleissa, jolloin tarpeelta hankkia uusia vältytään. 

Ekologinen sisustussuunnittelu koostuu monista eri osa-alueista, joilla voi vaikuttaa kestävämpiin elintapoihin sekä hiili-, ja materiaalijalanjälkeen. Tilankäytöllä ja tilaratkaisuilla, valaistuksella, oikeilla pintamateriaaleilla sekä kiinto-, ja irtokalustevalinnoilla voi tehokkaasti vaikuttaa ja päästä askeleen lähemmäs ekologista kotia sekä elämäntapoja. 

PintamateriaalitKodin isoimmat pinnat, kuten lattia, katto ja seinät on tärkeää suunnitella ekologisesti kestävistä materiaaleista ja joiden alkuperä on tiedossa. Eri sertifikaatit, kuten Joutsenmerkki ja Ympäristömerkki kertovat materiaalin ekologisuudesta ja päästöttömyydestä valmistusprosessin aikana. Itse materiaalin ekologisuuden lisäksi on syytä kiinnittää materiaalin pintakäsittelyyn, jonka senkin tulisi olla ekologisesti kestävää ja päästötöntä.LattiaPuu on materiaalina erinomainen, ekologinen vaihtoehto, sillä se varastoi hiiltä ja näin ollen sen hiilijalanjälki on negatiivinen. Lattiavaihtoehdoiksi hyviä valintoja ovat esimerkiksi massiivipuulattia sekä kierrätetty puu. Puun lisäksi hyviä vaihtoehtoja ovat mm. luonnonkivi, korkki, linoleum ja betoni. Myös parketeista löytyy ekologisia vaihtoehtoja ja ne selviävät tarkastamalla parkettiin käytetyn puun alkuperä, etäisyys kohteesta, sertifiointi sekä ympäristöystävällinen ja mahdollisimman päästötön pintakäsittely. Kokolattiamatoissa on hyvä suosia luonnonkuituja, kuten juuttia, sisalia ja kookosta. 
Kuva pinterestistä.


Seinät ja katto


Asunnon katto- ja seinäpintoja suunniteltaessa, ekologinen ja kestävä ratkaisu on käyttää vain myrkyttömiä ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Oikealla tavalla käsitelty puu, täyspuiset paneelit sekä lautapaneelit ovat hyviä vaihtoehtoja. Muita ekologisia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi luonnonkivi, laatoitus sekä lasi. 

Tapettia käytettäessä tulisi huomioida sen päästöttömyys sekä ominaisuudet tapetin hengittävyyden osalta. Ekologisia vaihtoehtoja tapeteiksi ovat mm. pellavaöljyinen tai kokonaan pinnoittamaton tapetti. Saatavilla on myös ekologista, nestemäisätä kangastapettia. On tärkeää huomioida myös tapetin kiinnitykseen käytettävät tuotteet; niidenkin tulisi olla ekologisia ja päästöttömiä.


Nestemäinen kangastapetti. Kuva tapettia myyvän liikkeen sivuilta.

Pintakäsittely


Pintakäsittelyssä ekologisia vaihtoehtoja ovat maalit, lakat ja vahat, jotka ovat valmistettu kokonaan luonnonmateriaaleista. Luonnollisia ja ekologisia vaihtoehtoja pintakäsittelyyn ovat mm. pellavamaalit ja -öljyt, kalkkimaali sekä luonnonmukaiset rappaukset ja laastit sekä kipsi ja savi. Luonnolliset pintamateriaalit ovat usein myös allergiaystävällisiä sekä niillä on sisäilmaa parantavia ominaisuuksia. Ekologinen pellavaöljymaaliTilankäyttö ja tilaratkaisut


Nykyään ihmiset suosii isoja asuntoja, joissa pinta-alaa on asukkaiden tarpeisiin nähden useimmiten aivan liikaa. Tästä johtuen myös tarpeettoman tavaran määrä kasvaa kohtuuttoman suureksi. Kuitemkin ajatusmalli ekologisesta asumisesta korostaa sitä, että pieni on energiatehokasta. Pienempi asuinneliömäärä vähentää elinkustannuksia ja myös karsii tarpeetonta tavaraa ympäriltä. 

Oikein suunniteltuna myös pienemmistä asunnoista voi tulla varsinaisia tilaihmeitä ja samalla myös asumismukavuus paranee. Asunnot pitäisi suunnitella pitkällä tähtäimellä siten, että niitä pystyy joustavasti ja monipuolisesti muunnella elämäntilanteiden mukaan. Esimerkiksi tällä hetkellä käytössä oleva lastenhuone olisi tulevaisuudessa helppo muuttaa työhuoneeksi. Ekologisessa rakentamisessa ja sisustussuunnittelussa on tärkeää pyrkiä myös siihen, että kantaviin rakenteisiin ei tarvitsisi tehdä muutoksia, jolloin muutoksien teko myöhemmässä vaiheessa olisi mutkattomampaa ja edullisempaa. ValaistusEkologisessa valaistussuunnitelussa hyödynnetään mahdollisimman paljon luonnon- ja päivänvaloa. Auringon-, ja päivänvalon määrän optimointi eri huonefunktioiden kanssa tulee suunnitella tarkkaan ja se on hyvä ottaa huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa. Eri tiloilla on erilainen valontarve. Esimerkiksi keittiö, jossa tarvitaan tehokasta työskentelyvaloa kannattaa sijoittaa ilmansuunnallisesti siten, että saatava luonnonvalon määrä on mahdollisimman suuri. Tilojen välillä kulkevan valon määrän optimointi on myös tehokas keino energian säästöä ajatellen. Tiloja voidaan esimerkiksi erottaa läpinäkyvillä materiaaleilla kuten lasilla, jolloin luonnonvalo pääsee soljumaan tilojen läpi. Myös valkoiset ja heijastavat pinnat lisäävät tehokkaasti tilan avaruutta sekä valoisuutta ja luovat samalla viihtyvyyttä. Sälekaihtimet ovat myös yksi hyvä keino valon määrän säätelyyn energiatehokkaasti. 


Huoneiden kalustaminen


Myös huonekalujen hankinnoissa on tärkeää ajatella ekologisuutta sekä taloudellisuutta. Huonekalujen hankinnassa tärkeää on ajatella sen pitkäikäisyyttä ja materiaaleja. Täyspuiset huonekalut on usein ekologisia ja niitä pystyy helpommin entisöimään ja näin ollen edistää pitkäikäisyyttä. Myös laatuun panostaminen kannattaa, laadukas valmistus, oikeat materiaalit ja ajaton design lisäävät huonekalun käyttöikää  ja ekologisuutta. Ne kestävät kovassakin käytössä. Lisäksi laadukkaalla huonekalulla on jälleenmyynti- ja käyttöarvoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti